Hayatımız boyunca yaşanan hastalıklar, beslenme, sigara, alkol, güneş, stresli yaşam ve yerçekimi zamanın acımasız savaşçıları gibi tüm dokularımıza ve tabii ki yüzümüze sanki bir savaş açmıştır. Tüm bu saydığımız faktörler cilt kalitemizi düşürür, güneş lekeleri ortaya çıkartır, cildimizin kollajen ve elastin liflerini azaltır, ciltaltı derin yağ dokularımızın yerini değiştirir ve sonuç olarak bizi yaşlandırır.
Genetik olarak bazılarımız daha şanslıdır. Bu şansın üzerine spor, sağlıklı beslenme, sigaradan ve güneşten uzak yaşamı da eklersek, olduğundan daha genç görünen ve imrenerek baktığımız insanlar ortaya çıkar. Herkes bu kadar şanslı değil. Peki şansımızı döndürmek için ne yapabiliriz.
Yaşlanmaya dair ilk dikkatimizi çeken şey göz altı torbaları ve yanaklarımızda meydana gelen hacim kaybıdır. Bu değişiklikler genelde otuzlu yaşlarda başlar. Göz küremizin etrafında bulunan yağ yastıkçıkları yer çekiminin etkisi ile onu ön tarafta sınırlayan zarsı yapıları gevşetir ve öne doğru bir fıtıklaşma meydana gelir. Yaklaşık aynı dönemde elmacık kemiğimizin üzerinde bulunan derin yağ yastıkçıkları da aşağı doğru yer değiştirmeye başlamıştır. Genelde bu dönemde deri de sarkma yoktur. Bu görüntü özellikle sabahları mutsuz, yorgun bir yüz haline sebep olur. Bu dönemde yapılacak cerrahi işlem orta yüz germedir. Orta yüz kabaca gözlerimizden geçen sanal bir çizgi ile dudaklarımızdan geçen sanal bir çizgi arasında kalan yüz bölümüdür. Amaç sarkan derin yağ yastıkçıklarını yukarı getirerek eski yerine çıkartmak ve kemik dokuya tespit etmektir. saçlı deri ve/veya kirpik kenarından yapılan kesiler ile endoskopik olarak yapılabileceği gibi alt göz kapağından kirpiklerimizin 1-2 mm altında yapılan kesi ile açık olarak da yapılabilir. Belirgin bir iz kalmaz.
Bir sonraki aşamada yukarı da saydığım değişikliklere yüz derisinde sarkma, çene konturunda bozulma, üst göz kapaklarında fazlalık, kaşlarda düşüklük, gıdı bölgesinde sarkmalarda eşlik eder. Bu durumda sadece orta yüz germe yeterli olmaz. Kişide bulunan probleme göre yüz germe, gıdı germe, kaş kaldırma gibi ameliyatlarda eklenebilir. Yaş sadece cilt ve yağ dokusunda erime ve sarkmalara yol açmaz. Aynı zamanda osteoporoza bağlı yüz kemiklerinde de hacim kaybı yapar. Bu eksiklikler eğer orta yüz germe ile yerine konamayacak cinsten ise implant ile bu hacmi yerine koymak gerekmektedir.
Yüzü değerlendirirken bazı bölümlere ayırırız. Ancak bu bölümler birbirinden bağımsız yapılar değildir. Yüzün genel bir harmonisi vardır. Bir bölümünü opere edip diğer bölümünü bırakamazsınız. Bu uyumu bozmamak için yüz bir bütün olarak ve boyun ile birlikte ele alınmalıdır.
Yüz Germe Ameliyatı ve Gençleştirme Estetiği Hangi Yaşlarda Yapılmalıdır?
Bu ameliyatlar için kesin bir yaş aralığı yoktur. Yüzünüzde gördüğünüz probleme yönelik olarak size özgü bir çözüm ortaya koymak bir plastik cerrahi uzmanının temel özelliği olmalıdır. Bu ameliyatlar ayrı ayrı yapılabileceği gibi birlikte de yapılabilir. Fizik muayene sonrası hastanın talebi ve ihtiyacı olan değişikliklere birlikte karar verilerek gerekli operasyon planlanır.
Yüz estetiği ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süreleri orta yüz germe için ortalama 2.5-3 saat, göz kapakları eklenirse 0,5-1 saat, alın germe eklenirse 1 saat süre eklenir. Hastanede 1-2 gün kalınması gerekir. 1 hafta süre ile yanak bölgesinde yapılan işlemi desteklemesi amacı ile kağıt bantlar yapıştırılacak. Yüzünüzde morluklar 1 hafta-10 gün sürebilir. Şişlikler % 80 4-6 haftada geçer. Tamamen geçmesi 6 ay-1 yıl arasındadır. Yüz estetiği yaptıracak hastaların en az 3 hafta öncesinden sigarayı bırakmaları ve ameliyat sonrası 4 hafta sigara kullanmamaları gerekmektedir. Aksi takdirde dikiş izlerinin kötü iyileşmesinden yanak derisinde doku kayıplarına kadar birçok komplikasyon meydana gelebilir.
Yüz Germe Ameliyatı ve Gençleştirme Estetiğinde Komplikasyon Oranı Nedir?
Yüz estetiği ameliyatlarında da bazı komplikasyonlar olabilmektedir. Kanama, enfeksiyon, yara iyileşme problemlerinin yanı sıra yüz sinirlerinde hasar, mimik hareketlerinde eşitsizlik ve yüz asimetri oluşabilir.
Eğer yüz estetiğine ihtiyacınız varsa bu ihtiyacınızı cerrahi olmayan yöntemlerle sadece geçici bir süre erteleyebilirsiniz. İple asma yada kaldırma gibi cerrahi olmayan yöntemler sadece o ipin ömrü kadar size yardımcı olabilir. İpler eridikten sonra eski şikayetleriniz yeniden ortaya çıkacaktır.
Yüz estetiğinde cerrahi yöntemler cilt fazlasını toparlar, sarkmış dokuları eski yerine çıkartır ancak cilt kalitesi üzerine etkisi yağ grefti dışında yoktur. Yağ grefti içerisinde bulunan kök hücrelerden salınan faktörler sayesinde üzerindeki cildi gençleştirici ve kalitesini artırıcı etkisi vardır. Ancak yağ greftinin kısıtlı bir kullanım alanı vardır ve her zaman gerek duyulmaz. Peki yüzümüzün cilt kalitesini nasıl artırabiliriz. Bu aşamada karşımıza cerrahi olmayan yöntemler çıkmaktadır. Fraksiyonel lazer, kimyasal peeling, clealift pixelled Q-switched lazer, cilt bakımları ve diğer dermokozmetik uygulamaları faydalı olmaktadır.