Meme protez çıkarma ameliyatı, tıbbi ve estetik sebeplerle kişileri rahatsız eden meme implantlarının cerrahi bir operasyonla vücuttan çıkarılması işlemidir.
Meme protezi çıkarma ameliyatı öncesinde hasta doktor ile iletişim kurmaktan kaçınmamalı, özellikle operasyon ile ilgili merak ettiği her türlü soruyu doktoruna sormaktan çekinmemelidir.
Operasyonun hemen öncesinde hastanın hekimle paylaşması önerilen bilgiler şöyledir:
Doktor da hastanın genel sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olmak için, çeşitli testler uygulayacaktır. Bu süreçte ayrıntılı bir meme kontrolü ile operasyon seçenekleri hastaya anlatılmakta ve olası sonuçlarla ilgili bilgi verilmektedir. Her zaman olmasa da öncesi / sonrası karşılaştırması için kullanılacak fotoğraf çekimi ile, hasta operasyon konusunda detaylı bir biçimde bilgilendirilebilmektedir.
Doktor ve sağlık merkezine dair tüm düzenlemeler yapıldıktan sonra hasta, operasyona hazırlandığı dönemde şu hususlara dikkat etmelidir:
Bunların dışında, ilk işlemin üzerinden 10 – 15 yıl geçmesi ile, meme protezinin değişimi de istenebilmektedir.
Meme protez çıkarma işlemi, implant yerleştirilerek yapılan meme büyütme ameliyatlarından daha kısa ve kolay bir iyileşme sürecine sahiptir. Tüm estetik operasyonların ardından ortaya çıktığı gibi, bu operasyonun ardından da işlem görmüş bölgede hafif şişlik ve ağrı oluşabilmektedir.
Operasyonun ardından hastanın 1 gün hastanede kalması gerekebilir. Bu durumda hekim hastayı bilgilendirecektir. Operasyondan 24 saat sonra kişiler duş almak ve yürümek gibi günlük aktivitelerini yapabilir duruma gelebilmektedir. Meme protez çıkarma sırasında kanama riskini ortadan kaldırmak için dren takılabilmektedir. Bu dren, operasyonun ardından 1 – 2 gün içinde vücuttan çıkarılmaktadır. Bunun ardından, vücudun iyileşme süreci başlamaktadır. Bu süreçte, ağır bir işte çalışılmadığı sürece, operasyonu geçiren kişiler işlemden 2 – 3 gün sonra işlerinin başına dönebilmektedir.
Protez, meme şeklini değiştirdiğinden, operasyon sonrası nasıl bir görüntü ile karşılaşılacağı tam anlamıyla tahmin edilememektedir. Bununla beraber operasyonun hemen ardından sonuç görülebilmektedir. Protezi çıkarılmış meme, son görünümüne ise operasyondan birkaç hafta sonra ulaşmaktadır. Hastanın ihtiyacına ve hekimin önerisine göre, yalnızca protez çıkarma işlemi yaptırmış kişilere yağ enjektesi de uygulanabilmektedir.
Tüm bunlarla beraber, meme protez çıkarma işleminden sonra iyileşme süreci, yapılan uygulamanın boyutuna ve hangi yöntemin kullanılmış olduğuna göre değişiklik göstermektedir.
İnsan vücudu yabancı maddeleri kabul etmez ve atmak ister. Atamayınca bu yabancı maddenin etrafında bir zar oluşturur ve zarı tamamlayınca da yabancı maddeyi attım kabul eder. Bu durum her yabancı maddeye karşı gelişir. Elinize kıymık battığında çıkaramazsanız, titanyum kalça protezleri, silikon meme protezleri, vs. hepsinin etrafında oluşur. Kısacası fizyolojik bir reaksiyondur. İstemediğimiz reaksiyon kapsül kontraktürüdür. Yani kapsülün kasılma kabiliyeti kazanmadığı durumdur.
Vücuttan atılamayan her yabancı maddenin etrafında bir zar oluşur ve bu zara kapsül denir dedik. Bu durum sadece meme büyütme için kullanılan silikon protezler için geçerli değildir. Silikon meme protezlerini de vücut atamaz ve etraflarında bir kapsül oluşur. Her meme protezinin etrafında doğal olarak oluşur. Bu zar yani kapsül bazı durumlarda kalınlaşır, kasılma kabiliyeti kazanır ve meme protezini, memenin şeklini deforme eder. Ağrıya ve aşırı sertliğe neden olur. Memenin şekli, duruşu değişir. Silikon ile birlikte kapsülün tamamının çıkarılmasını gerektiren bir durumdur.
Her hangi bir rahatsızlığınız yok ve doktorunuza da gidemiyorsunuz. Silikon proteziniz ile ilgili kapsül kontraktürü gelişti mi diye kaygılanıyorsunuz. Elle protezi tabanlarından iterek hareket etmediğini hissederseniz kapsülde sertleşme var denebilir ama mutlaka bir plastik cerraha muayene olmanız daha doğru olacaktır.
Meme protezi çıkarma, hekimin belirlediği yönteme ve yapılacak uygulamanın boyutuna göre değişiklik gösterebilmekle beraber genelde 1 ila 3 saat arasında tamamlanmaktadır.
Yürüyüş yapma, duş alma gibi gündelik faaliyetler operasyondan sonra 1 – 2 gün içinde yapılabilmektedir.
Hekimin yapacağı öneriye göre değişmekle beraber, işlem sonunda çoğunlukla bu işlem için özel olarak tasarlanmış medikal korse – sütyen giyilmesi gerekmektedir.
Messenger
Uzmana Sor
Şimdi Ara