Saç ekimi sonrası kaşıntı, korkulacak ve endişe edilecek bir süreç olmamasına karşın, sürecin sorunsuz atlatılmasında dikkat edilecek bazı noktalar bulunmaktadır. Yanlış yapılan bir hamle henüz tutmamış saç köklerinin kaybedilmesine neden olabileceğinden kaşıntıyı tamamen geçirmese de azaltacak bazı öneriler bulunmaktadır.
- Düzenli yıkama işlemi, kabukların ekim bölgesinden temizlenmesine ve nemsiz kalan ekim bölgesini nemlenmesini sağladığından, aşırı kaşıntı riskini ortadan kaldırır.
- Saç derisine uygun, doktor tarafından önerilen saç ekimi sonrası kaşıntı giderici şampuan ve bakım ürünleri kullanılmalıdır. Ekim yapılan bölgenin hassasiyetine uygun olmayan şampuan veya bakım ürünleri kullanmak, bölgedeki kaşıntıyı arttırabileceğinden, doktorun önerdiği ya da PH değeri 5.5 olan bir şampuanla saç yıkanmalıdır.
- Kirli ve tozlu bir ortam saç köklerinin kaşınmasını arttıracağından yaklaşık 2 hafta bu tarz ortamlarda bulunmamalıdır.
- Ekim bölgesini uygun bir şekilde nemlendirmek, soğuk kompres yapmak da aşırı kaşıntı hissinin hafiflemesini sağlamaktadır.
- Ekim doktoru tarafından kaşıntıyı hafifletmek için önerilen steroid içeriğe sahip, topikal merhemler de ekim bölgesindeki kaşıntının hafiflemesinde etkili olmaktadır [4]. Saç ekimi sonrası kaşıntı ilacı bölgenin rahatlamasına yardımcı olur.
- Tuzlu su karşımından oluşan spreyin gün içinde 3-4 kez sıkılması da kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olduğu bildirilmiştir (Öncesinde ekim doktorunuza danışın).
- Saç ekimi sonrası kafada gerginlik ve kaşıntı hissini azaltacak bir diğer çözümün de ekim bölgesine sürülen aloe vera olduğu belirtilmştir. Aloe veranın saç ekimi sonrası kafada gerginlik hissini azalttığı söylenir (Öncesinde ekim doktorunuza danışın).
Saç ekimi sonrası aşırı kaşıntı yaşanıyorsa, kaşıntı dayanılamayacak seviyelere çıktıysa kaşımak yerine, parmak uçlarıyla hafif darbeler şeklinde kaşın olan bölge rahatlatılabilir. Tüm uygulamalara rağmen kaşıntı bir türlü geçmiyorsa vakit kaybedilmeden saç ekimini gerçekleştiren doktora görünmek gerekmektedir.
Saç Ekimi Sonrası Kaşıntı Süreci İle İlgili Temel Uyarılar
- Kaşınan bölgeye hiçbir şekilde tırnak vurulmamalıdır.
- Kaşınan bölgede sert müdahalelerden kaçınılmalıdır.
- Kaşıntı oldukça fazlalaştı ise rahatlatmak için sadece parmak uçları ile kaşınması önerilmektedir.
- İki haftaya sonrasında kafa derisinin tamamen ölü deriden (kabuktan) arındırılmış olmasına dikkat etmek gerekmektedir.
- Enfeksiyon riski nedeniyle eller sürekli saçlı deriye gitmemeli.
Saç Ekimi Sonrası Kaşıntı Hakkında Merak Edilen Diğer Noktalar
1. Şampuanlar kaşıntıyı gidermeye yardımcı olur mu?
Avusturya’da Moser Medical, Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği’nde, yaşları 20 ilâ 65 arasında değişen, 45 kişi (42 erkek/3 kadın) üzerinde yapılan bir araştırmada, içeriğinde Desil Glikozit, Sodyum Miret Sülfat, PEG-8, PEG-200 Hidrojene Gliseril Palmate bulunan bir şampuanın kaşıntıyı yüzde 80 azaltığı söylenmektedir.
2. Saç ekimi sonrası kaşıntı ne zaman başlar?
Saç ekimi operasyonu sonrası kaşıntı, operasyonun genellik 1. haftasıyla başlar.
3. Saç ekimi sonrası kaşıntı ne zaman geçer?
Saç ekimi sonrası kaşıntı genellikle kabuklanmasının sona ermesinin akabinde (2 hafta) geçse de saç ekiminden 2 ay sonra da kaşıntı devam edebilir. Kaşıntı sadece ekim bölgesinin kabuklanmasından değil, ekilen saçların uzamasından dolayı da oluşabilir. Her ekilen saç aynı anda çıkmadığından kaşıntı 6 aya kadar uzayabilir. Dolayısıyla ekim sonrası kaşıntı, ekilen saçların çıkmasıyla son bulacaktır.