Günümüzde yaygın olarak yapılan uygulamalardan biri olan saç ekimi uygulaması, küçük bir cerrahi operasyondur. Mutlaka uzman doktor ve alannda yetkin, tecrübeli, saç ekimi ekibi tarafından hastane ortamında yapılması gereken saç ekimi uygulamalarında amaç; seyrelen veya kelliğe varacak düzeyde saçlarında dökülmeler yaşayan kişileri gür saç görünümüne kavuşturmaktır. Saç ekimi operasyonları dışarıdan değerlendirildiğinde birbirine benzer operasyonlarmış gibi görünseler de günün sonunda her saç ekimi hastası kendi durumu doğrultusunda değerlendirilir. Saç ekimi işlemleri, kişiye özel planlanan uygulamalardır. Bir çeşit mikro cerrahi işlemi olan saç ekimi işleminde kişinin kendi saç kökleri kullanılır. Bu nedenle işlem öncesi donör bölgenin belirlenmesi ve ekim planı çok iyi şekilde planlanmalıdır. Planlama yapılırken doğal görünümden ödün verilmemesi, saç köklerinin alındığı yerde gözü rahatsız edecek kellikler oluşturulmaması önemlidir.
Saç ekimi denince akla ilk olarak erkek hastalar gelse de saç ekimi işlemleri hem kadınlara hem de erkeklere güvenle uygulanan operasyonlardır. Çağımızda ortalama 45 yaş üzeri her erkek saç dökülmesi problemiyle karşılaşmaktadır. Bu saç dökülmeleri, popülasyonun yaklaşık %50’sinde saç ekimine ihtiyaç duyacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Saç kaybının çevresel ve genetik olmak üzere birçok farklı sebebi bulunmaktadır. Yanlış ürün kullanımı, yetersiz veya dengesiz beslenme, katkı maddeli gıdalar tüketme saç kaybına neden olabilir. Bunların yanı sıra genetik faktörler, yan hastalıklar veya kullanılan ilaç ve uygulanan farklı tedaviler de kadınlarda ve erkeklerde saç kayıplarına neden olabilmektedir. Saç ekimi uygulamaları öncesinde saç ekimi adaylarının neden saç kaybı yaşadığının tespit edilmesi gerekir. Örneğin tiroid vb. bir hastalık nedeniyle kayıplar yaşanıyorsa saç ekiminden önce saç kaybına neden olan hastalığın stabil hale getirilmesi, kontrol altına alınması gerekmektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle saç kayıplarının yanı sıra birçok kadın ve erkekte kaş kayıpları, ayrıca yine erkeklerde sakal ve bıyık kayıpları olabilmektedir. Tekil veya kombine yöntemlerle tıpkı saç ekiminde olduğu gibi kaş, sakal ve bıyık ekimleriyle de yaşanan kayıplar yerine konabilmektedir.
Günümüzde saç ekiminde kullanılan pek çok farklı yöntem vardır. Bu yöntemlerin hangisinin kullanılacağına bağlı olarak saç ekimi tıraşlı ya da tıraşsız olarak gerçekleştirilir. Söz konusu saç ekimi uygulamaları olduğunda genellikle hastaların ense köklerinden bazı durumlarda da şakak bölgelerinden saç kökleri alınmaktadır. Ancak bu yöntem maalesef her zaman her hasta için uygun olmayabilmektedir. Ense bölgesinde yeterli saç kökü bulunmayan hastalarda göğüs bölgesi ya da kollar gibi kıl köklerinin yoğun ve güçlü olduğu bölgelerden donör alımı yapılmaktadır. Saç ekimi uygulamaları genellikle sedasyon veya lokal anestezi altında gerçekleşen uygulamalardır. Uygulanan anestetik yöntemler sayesinde neredeyse ağrısız ve acısız şekilde tamamlanabilen saç ekimi uygulamalarında işlem süresi, uygulama alanının genişliğine göre değişiklik göstermekle birlikte çoğu zaman birkaç saatlik süre içerisinde saç ekimi işlemi tamamlanmaktadır.
Kişiye özel planlamayla yapılan saç ekimi işlemlerinde ilk etapta hastaların konsültasyon muayenesi yapılır ve akabinde hastalar için en uygun saç ekimi yöntemine karar verilir. Ardından uygulama günü belirlenir. Uygulama öncesi dikkat edilmesi gereken kurallar hastalara iletilir. Hastaların saç ekimine uygunluğuna tıbbi olarak bir engel bulunmadığı takdirde anestezi işlemleri sonrasında donör bölgeden saç kökleri alınmaya başlar. Bu alınan kökler greft adı verilir. Greft sayısı işlem yapılacak alanın genişliğine göre değişir. Bu noktada donör alımı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu hususlardan biri de donör alınan bölgede dengeli alım yapılması gerekliliğidir. Dengeli şekilde seyrek olarak yapılmayan alımlar nedeniyle donör bölgede de kellikler meydana gelebilir. Bu sebeple donör alımını yapacak ekibin alınında uzman, saç ekiminde yetkin bir ekip olması önem teşkil eder.
Saç ekiminde birçok farklı yöntem bulunmaktadır. FUT tekniği saç ekiminin en eski tekniklerinden biridir. Halen bazı kliniklerde seyrek de olsa kullanılan FUT tekniği, günümüzde pek tercih edilmemektedir. FUT tekniğinizin yanı sıra CHOI tekniği de denilen DHI tekniği ve FUE tekniği sıklıkla tercih edilen teknikler arasındadır. Özellikle SAFİR FUE denilen FUE tekniğinin gelişmiş hali, en sık tercih edilen saç ekimi yöntemleri arasındadır.
Saç ekimi uygulaması güvenilir ve konforlu bir uygulama olmakla birlikte unutulmamalıdır ki günün sonunda bir cerrahi operasyondur. Dolayısıyla mutlaka hastane ortamında yapılması gereken bir işlemdir. Saç ekimi, doğru teknik ve yöntemle yapıldığı takdirde yüksek başarı oranına sahip bir uygulamadır. Saç ekimindeki en önemli unsurlardan biri ekilen köklerin tutması yani bölgenin hızla kanlanarak köklerin yerleşiminin sağlanmasıdır. Bu da ancak alanında uzman, yetkin bir saç ekimi ekibinin uygulamasıyla mümkündür.
Ekimi yapılan saçlar ilk etapta, uygulamadan birkaç hafta sonra kendiliğinden dökülmeye başlayacaktır. Bu normal, doğal ve beklenen bir durumdur. İlk dökülme işlemi gerçekleştikten birkaç ay sonra ekim yapılan bölgede yeni, kalıcı saçlar çıkmaya başlayacaktır. Bu saçlar, dökülmeyen uzun soluklu saçlardır. Ancak unutulmamalıdır ki ekim bölgesinde ekim dışında kalan doğal saçlar, ilerleyen zamanda, kendiliğinden dökülecektir. Böyle bir durumda her ne kadar ekim yapılan saçlar tutunmaya devam edecek olsa da ekim yapılmamış bölgelerde zamanla seyrelmeler meydana gelecektir. Bu tip durumlarda yeni bölgeler için saç ekimi işlemi planlanabilmektedir.
Saç ekimi uygulaması kendi içerisinde birçok farklı risk unsurunu barındırabilmektedir. Öncelikle saç ekiminin küçük de olsa bir cerrahi operasyon olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla her cerrahi operasyon gibi komplikasyon ve enfeksiyon riski bulunur. Ancak doğru bir ekip ve iyi bir hastanede olası komplikasyon riski minimalize edilir. Bununla birlikte bilinçsizce yapılan saç ekimlerine en sık karşılaşılan bir diğer durum ise ön saç çizgisinin doğru şekilde belirlenmemesidir. Saç ekimlerinde ön saç çizgisi oldukça önemlidir. Ekimin doğal görünmesinde ve kişinin ifadesinde ön saç çizgisinin rolü büyüktür.
Saç ekimi uygulaması cerrahi bir operasyon olduğu için doğası gereği hem tıbbi bir işlemdir hem de bir çeşit estetik uygulamasıdır. Tıbbi bir işlemdir çünkü hastane ortamında uzman bir ekip tarafından tüm sağlık koşulları göz önünde bulundurularak yapılır. Aynı zamanda estetik bir işlemdir çünkü gerek donörlerin alındığı bölgedeki estetik kaygıların korunmasında gerekse ön saç çizgisi gibi kişinin görünümüne direkt etki eden durumlarda estetik bir bakışa ihtiyaç duyulmaktadır.
Anestezi almasında tıbbi bir problem bulunmayan, gelişimini tamamlamış, seyrek saçlardan şikayetçi, donör alımına uygun tüm kadın ve erkekler saç ekimi uygulamaları için uygun birer adaydır.
Kişilerin saç ekimi için uygun bir aday olup olmadığına konsültasyon muayenesi esnasında karar verilmektedir. Yapılan tetkik ve alınan tıbbi geçmiş kapsamında Op. Dr. Reşat Aktaş, hastaların değerlendirmesini bizzat yaparak kişilerin saç ekimine uygun olmadığına karar vermektedir.
Doğru teknik ve alanında uzman, tecrübeli bir ekiple yapılan saç ekimi işlemlerinde doğal saç görünümünü yakalamak mümkündür. Bununla birlikte unutulmamalıdır ki saç ekimi işlemlerinde herhangi bir yapay ekim söz konusu değildir. Kişinin kendi saç kökleri kullanılmakta ve ilk dökülme sonrasında tıpkı diğer saçlarında olduğu gibi ekilen saçları da doğal olarak büyüyüp uzamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken ön saç çizgisinin doğru ve doğal görünümü destekleyecek şekilde belirlenmesidir. Ön saç çizgisi, saç ekimlerinde doğal bir görünümü yakalamak için oldukça önemlidir.
Saç çizgisini doğru şekilde belirlemek, saç ekiminin püf noktalarından biridir. Ciddi bir uzmanlık gerektiren saç çizgisi belirlenmesinde, kişinin anatomik yüz hatları önemli rol oynar. Özellikle alın kası dediğimiz kısım saç çizgisinin belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Mimiklerin etki ettiği bölgelere inilmeden doğru şekilde belirlenen saç çizgisi, saç ekimini başarılı kılan faktörlerden bir tanesidir.
Saç ekimi operasyonu tam teşekküllü bir hastanede yapılan cerrahi bir işlemdir. Saç ekimi işlemlerinde sedasyon veya lokal anestezi uygulanır. Doktorumuz Op. Dr. Reşat Aktaş’ın değerlendirmesi sonrasında seçilen yönteme göre saç ekimi tıraşlı veya tıraşsız olarak yapılabilmektedir. Hangi yöntem ve teknikle yapılacağına bağlı olarak hastalar saç ekimi işlemi için hazırlanır. Saç ekimi işlemine başlamadan önce donör bölgesi planlanır ve saç ekimi yapılacak alan belirlenir. Akabinde ihtiyaç halinde bu alanda tıraşlama işlemi yapılır. Akabinde hastalara anestezi uygulandıktan sonra saç ekiminde kullanılan özel mikro cerrahi aletlerle saç kökleri belirlenen donör alanından toplanmaya başlar. Burada kökler tek tek alınmaktadır. Ardından saç ekimi yapılacak alanda saçların çıkış yönüne, yaratılmak istenen yoğunluğa ve saçların çıkış açısına göre ekim yapılacak kanallar açılır. Kanal açılımından sonra donör bölgeden alınan saçlar bu bölgeye titizlikle tek tek yerleştirilir. Saç ekimi el pratikliği, hassasiyeti isteyen aynı zamanda sabır ve titizlik gerektiren bir operasyondur. Tüm saç ekimlerinde amaç, doğal görünümden ödün vermeden kişiye daha gür bir saç görünümü kazandırmaktır. İşlemin süresi, uygulama alanının genişliğine göre değişmekle birlikte ortalama 6 saatte işlem tamamlanır.
FUE yöntemi, günümüzde en yaygın olarak kullanılan saç ekimi yöntemlerinden biridir. Kendi içerisinde SAFİR FUE olarak alt bir başlığa ayrılmakla birlikte genel olarak FUE yöntemi adından da anlaşılacağı üzere foliküler ünite şeklinde yapılan bir saç ekimi işlemidir. FUE yöntemiyle yapılan saç ekimleri ağrısız ve acısız olmakla birlikte minimal diyebileceğimiz izlerle tamamlanır. FUE yönteminde, saç kökleri donör bölgeden FUT tekniğinde olduğu gibi şerit bloklar halinde değil, teker teker alınır. Dolayısıyla diğer tekniklerde olduğu gibi ciddi bir kesi ve iz söz konusu değildir. Aynı şekilde kökler, saç çıkması istenen bölgeye titizlikle tek tek yerleştirilir. Yöntem oldukça güvenilir ve konforlu olmakla birlikte uzmanlık ve tecrübe isteyen bir yöntemdir.
FUE yönteminin kendi içerisinde birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlardan en önemlisi hastalara sağladığı konfor ve hızlı iyileşme sürecidir. FUE tekniğinde FUT tekniğinde olduğu gibi ciddi bir kesi söz konusu değildir. Bu yöntemde saç kökleri tek tek alındığı için olası kesi ve izler oldukça minimaldir. Dolayısıyla bu yöntemle saç ekimi yaptıran hastalar çok daha hızlı bir şekilde sosyal hayatlarına geri dönebilirler. Bunun yanı sıra FUE tekniğinde, FUT tekniğinde olduğu gibi donör bölgede gözü rahatsız edici izler kalmaz.
Günümüzde saç ekimine karşı her geçen gün artan talep karşısında sektörde birçok medikal gelişme olmaktadır. Saç ekiminde önceden sadece FUT tekniği kullanılırken günümüzde bu tekniğin çok geride kaldığını söylesek sanırım yanılmış olmayız. Seyrek de olsa kullanılmakla birlikte artık günümüzde FUT tekniğinin yerini FUE tekniği almıştır. Bununla birlikte FUE tekniğinin daha da gelişmiş versiyonu olan SAFİR FUE tekniğini de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tekniklerin yanı sıra özellikle dar alanlarda sıklıkla uygulanan CHOI tekniği de denilen DHI tekniği de günümüzde saç ekiminde kullanılan teknikler arasındadır.
FUE yöntemi oldukça minimal riskler barındırmaktadır. Bu yöntemde risk olarak bahsedebileceğimiz tek olası komplikasyon, enfeksiyon riskidir. Saç ekimi işlemi tam teşekküllü bir hastanede uzman kadro tarafından yapılarak bu olası riski de minimuma indirilebilmektedir.
FUE yöntemiyle yapılan işlemlerde hastalar çok kısa sürede sosyal yaşamlarına geri dönebilmektedirler. Uygulamadan sonraki ilk iki gün hastaların dinlenmesi ve ekim bölgelerini korumaları önemlidir. Bu teknikle yapılan işlemin 2. gününde hastalar ilk yıkama ve akabinde pansuman için kliniğimize tekrar gelirler. Bu aşamadan sonra bandajlar çıkarılır. Saç ekimi sonrasındaki bu dönemde son yıkamaya kadar yani yaklaşık 7-10 gün içerisinde saç ekimi yapıldığı belli olur. Saç derisinde kabuklanmalar meydana gelir. Son yıkama yapıldıktan sonra saç ekimi işlemi yapıldığı belli olmaz ve doğal bir görünüme adım adım ilerlenmiş olur. Son yıkamadan sonraki süreçte artık ilk dökülme ve ardından saçların sağlıkla uzaması beklenir.
Saç ekimi fiyatları hangi saç ekim tekniğinin uygulanacağına göre değişiklik göstermektedir. FUT, FUE ve DHI saç ekim yöntemlerine göre fiyat aralığı değişmektedir. Ayrıca saç ekim yapılacak merkezin başarı oranına göre de fiyat oranları farklılık gösterebilir. Saç ekimi fiyatları 2025 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.
Messenger
Uzmana Sor
Şimdi Ara