Baş ağrıları, kimi zaman evde kimi zamanda sosyal ortamlarda bizi yakalayabilmekte ve o günü bizi zehir edebilmektedir. Çeşitli hastalıkların semptomu olarak bilinen baş ağrıları, başlı başına bir hastalık olarak değerlendirilebilir. Migren olarak bilinen bu hastalık, baş ağrılarının kronikliğini vurgulamakta ve şiddetinin yüksek olduğunu belirtmektedir. Zira, başın bir yâda her iki tarafında da ortaya çıkabilen ve şiddetli bir zonklama yaratan “migren hastalığı”, nöroloji branşında değerlendirilen bir sinir sistemi hastalığıdır.
Herhangi bir nedeni bulunamayan migren hastalığı, “baş ağrılarının şiddetli ve kronik olması” ile tanı alır. Herkeste farklı belirtiler verebilen migren, kişinin günlük yaşantısını idame ettirememesine ise sebep olabilmektedir.
Bulantı, kusma ve ağlama krizlerine sebep olabilen migren atakları, “dayanılmaz bir acı” olarak hastalar tarafından nitelendirilebilmektedir. Bu denli bir ağrı ile yaşamak zorunda kalan insanlar, ağrı kesici kullanımını oldukça aşmıştır ancak bir türlü rahatlamayı elde edememiştir. Zaten, düzenli gelen migren ataklarında “yoğun ağrı kesici” kullanımı ilerideki dönemlerde etkisini kaybedeceği için işe yaramayacak ve kişi ağrılarla kıvranmaya mecbur bırakacaktır.
Migrenin tanısını koymak için çeşitli görüntüleme teknikleri istenebilir. Eğer ki herhangi bir bulgu yoksa yani migrenin sebebi bulunamıyor ise psikolojik faktörler değerlendirilir ve buna göre anti depresan ilaçlar reçete edilebilir. Ancak, kronikleşmiş migrenlerin tedavisi anti depresan ile mümkün olmamaktadır. Bu nedenle, kronik migren atağı olan kişilere “kalıcı çözümlerin” sunulması gerekmektedir. Ancak, migrenden kurtulmak “ağrı kesici içmek” ile değil migrene etki eden kasların bloke edilmesi ile mümkündür. Migren ağrılarının bloke edilmesi ise ancak botoks enjeksiyonları ile yapılabilir.
Migrenin yarattığı “ağrılar” bazen öyle şiddetli olabilir ki kişiyi kendinden geçirtebilir. İşte günlük yaşantıyı ve kişinin fizyolojik durumunu bu denli olumsuz etkileyen migren ataklarının, ilaçla tedavi edilmeye çalışılması son derece anlamsız ve gereksizdir. Migrene sebep olan kasların tespit edilmesi ve bu kasların “bloke” edilmesi ile migren ağrıları ciddi oranda yok edilebilir.
Sinirlerin görevini yapamamasını sağlayan botoks enjeksiyonları, kasların kasılmasıyla ortaya çıkan “ağrı” şikâyetinin “hissedilmemesini de “sağlayacaktır. Migren tedavisi denilince akla ilk gelen tedavilerden olan migren botoksu, yaklaşık 10 dakika kadar sürebilen kısa bir tedavidir. Baş, alın, şakaklar, ense ve boyna eşit dozlarda yapılan migren botoksu uygulaması esnasında “gerginliği daha fazla olan kaslara” daha fazla botoks enjeksiyonu yapılır. Böylece, atakların şiddeti de azaltılmış olunur.
Migren hastalarının “kronikleşen baş ağrısı ataklarını” ciddi oranda azaltan migren botoksu, tekrarlanması gereken bir tedavidir. Eğer ki botoks enjeksiyonları tekrarlanmaz ise migren ataklarının yarattığı olumsuz semptomlarla yeniden karşılaşılabilir. Bu nedenle, botoks uygulamasını yapan doktorun vereceği tarihlere dikkat etmeli ve migren botoksu tedavinizi yenilemelisiniz.
İstanbul Ataşehir’de migren botoksu tedavisi yapan Op. Dr. Reşat Altuğ AKTAŞ, tanı almış migren hastalarının “migren ataklarını sınırlandırmak ve ağrıyı hafifletmek” için botoks enjeksiyonu yapmaktadır. Migren botoksu ücretleri ve botoks uygulaması hakkında dilediğiniz soruyu sorabileceğiniz Op. Dr. Reşat Altuğ Aktaş’a Whatsapp ile hemen ulaşabilirsiniz.
Messenger
Uzmana Sor
Şimdi Ara