Meme silikon ameliyatı sonrasında anestezi etkisinin yitirilmesiyle birlikte ağrıların görülmesi olağan bir durumdur. Ameliyatı yapan doktorun istem yaptığı ağrı kesiciler ile bu ağrılar önlenebilir. Meme silikon ameliyatı sonrası bir haftalık süreçte ağrı kesiciler tamamen kaybolmuş ve ağrı kesici kullanımına ihtiyaç duyulmaz hale gelinecektir. Bu ağrılar sadece göğüs bölgesinde olmayıp omuzlarda, boyunda ve sırtta da hissedilebilir. Yer yer krampların yaşanması da muhtemeldir bunlar doktorun verdiği kas gevşeticilerle geçecektir. Bu şikayetler geçene kadar darbe almaktan, ağır spor yapmaktan ve yük kaldırmaktan uzak durulmalıdır.
Meme silikon ameliyatı sonrasında meme bölgesi kendini toparlayana kadar şişlik, morluk ve ödem yaşanabilir. Bu şikayetler kendiliğinden birkaç gün içerisinde geçmekle birlikte doktorun önerilerine uyulduğunda daha erken iyileşme yaşanacaktır. Ancak ameliyat koltuk altından alınan parçayla gerçekleştirildiyse bu şikayetlerin süresi biraz daha uzama ihtimali olduğu bilinmelidir. Hasta her şartta doktorun önerilerine uyarsa hızlı iyileşmeyi görecektir.
Meme silikon ameliyatı sonrası iyileşme süreci operasyon başarısı açısından oldukça önemlidir. Kolları yukarı fazla kaldırmamak, ilk günlerde kolları fazla kullanmamak, ağır yükler taşımamak ve yorucu, ağır egzersizlerden uzak durmak gerekir. Şişlik yaşanılan durumda dik durmak şişliğin azalmasını sağlar.
Bunların yanı sıra ameliyat sonrasında bu işin psikolojik olarak etkilenme kısmı da bulunmaktadır. Hasta mümkün olduğunca stresten uzak durmaya çalışmalıdır eğer psikolojik olarak yorgunluk hissediyorsa veya destek alması gerektiğini düşünüyorsa o zaman tıbbi desteğe başvurabilir.
Meme Silikon Ameliyatından Sonra Hızlı Bir Şekilde İyileşmek İçin Neler Yapılabilir?
1- Ameliyattan sonraki süreç fiziksel olarak yorucu olsa da hastalık modunda kalmak hastanın enerjisini düşürecek ve iyileşme sürecini uzatacaktır. Bundan dolayı doktorun önerileri dikkate alınarak ve travmalardan korunmaya dikkat edilerek hastalık modundan çıkılabilir, ev içinde hafif yürüyüşler yapılabilir.
2- Ameliyat bölgesine aralıklı olarak soğuk uygulamaların yapılması bu bölgede oluşan veya oluşma riski bulunan ödem ve şişlikleri önler. Ödem ve şişliğin çaresi olarak aralıklı soğuk uygulamasına başvurulabilir.
3- Ameliyat bölgesine yapılan pansuman sonrası yapıştırılan bandajlar doktorun söylendiği zamanda çıkarılmalıdır. Bu bandajlar enfeksiyonu önlediği gibi fazla kalması durumunda o bölgenin hava almasını önleyerek iyileşme sürecini uzatabilir. Bundan dolayı bandajlarla ilgili doktor ne söylediyse o kurala uyulmalıdır.
4- Vücudun izin verdiği hareketleri yine vücut zorlanmadan yapılmalıdır. Ameliyattan sonraki erken dönemde giyinme, banyo yapma gibi hareketler kolay gibi görünse de ağrıyla karmaşık bir hale gelebilir. Bundan dolayı vücudun zorlanmadan bu hareketlerin yapılması gerekir. Ayrıca yara bölgesinin aşırı gerilmesi yara izini genişletebileceği ve iyileşme sürecini uzatabileceği de unutulmamalıdır.
5- Ameliyat sonrasında doktor ağrı kesici, ödem atıcı, antibiyotik gibi çeşitli ilaçlar istem edecektir. Bunları doktorun önerdiği sıklıkta almak iyileşme sürecini kısaltacak en önemli adım olduğu için düzenli alımına özen gösterilmelidir.
6- Ameliyattan sonraki dördüncü günden itibaren memenin açık kalan kısmına doktorun önerdiği kremlerin uygulanmasında hiçbir sakınca yoktur. Hatta krem ile yumuşak masaj yapmak ödemin atılmasına yardımcı olur ve dokuların birbirine kaynaşmasını sağlar.
7- Ameliyattan sonraki ilk altı haftada doktorun önerdiği sütyenler veya sporcu sütyenlerinin giyilmesi tercih edilebilir. Bu sütyenler hareket esnasında sallanmayı engeller ve memenin şekil almasına yardımcı olur.
8- Banyo yaparken çok sıcak su ödemi artıracağı için kaçınmakta fayda vardır.
9- Ağır eşyalar kaldırmak ameliyat bölgesini zorlayacağı için iyileşme süresini uzatacaktır. Bundan dolayı kol ve göğüs bölgesini zorlayacak hareketlerden kaçınmak gerekir. Ayrıca göğüs bölgesini zorlamak ameliyat izini genişletecek bu da hastanın istemediği bir görünüm kazanmasına neden olacaktır.
10- Son olarak ameliyattan bir ay sonrasına kadar ağır egzersizlerden uzak durulmalıdır. Eğer o vakte kadar hafif egzersizler yapılmışsa hasta bu bir ay sonrasında da yine ağır egzersizlerden uzak durmayı tercih edebilir. Ameliyattan iki ay sonrasına kadar ise deniz, havuz ve solaryum gibi ortamlara girmemek önemlidir. Bu ortamlar enfeksiyona neden olabileceği gibi ödeme de sebebiyet verebilir. Dolayısıyla oldukça dikkat edilmelidir.
İyileşme süreci de en az ameliyatın kendisi kadar konforlu olmakla birlikte mutlaka iyileşme sürecinde yukarıda belirttiğimiz bazı noktalara dikkat edilmeli ve iyileşme süreci doğru ve etkin şekilde tamamlanmalıdır.