Karın germe ameliyatı ya da abdominoplasti işlemi karın bölgesinde sarkmalara sahip olan kişilerin yaptırdığı karnın orta veya alt kısmından karın yağlarının alındığı ve sarkmaların düzenlendiği cerrahi bir işlemdir.
Karın germe ameliyatı gerçekten çok ciddi dikişlerin atıldığı ve hastanın kendini zorlamaması gerektiği bir ameliyattır. Bundan dolayı ameliyat yeri iyileşmeden cinsel ilişkiye girmekten kesinlikle kaçınılmalıdır. Aksi takdirde dikişlerin açılmasına kadar ilerleyen bir süreç yaşanabilir. Cinsel ilişki fazla efor sarf edilebilen bir davranıştır ve bundan dolayı dikişler iyileşmeden önce girilen ilişki hastanın iyileşme sürecinin uzamasına neden olacaktır.
Bunun yanı sıra cinsel ilişki karın kaslarının çok fazla hareket ettiği bir davranıştır. Karın germe ameliyatından sonra karın kaslarının iyileşene kadar zorlanmaması gerekir. Karın kasları tam olarak iyileşmeden karın duvarı zorlanırsa karın içerisinde sıvı birikimi yaşanabilir ve bu da yine iyileşme süresinin uzamasına neden olan bir durumdur. Ayrıca karın duvarı iyileşmeden yapılan cinsel ilişki yara izinin daha belirgin olmasına da neden olabilir.
Karın germe ameliyatı sonrası erken dönemde cinsel ilişki için en az 4 ila 6 hafta beklenilmesi gerekir. Karın germe ameliyatı sonrası cinsel ilişkide çok dikkatli olmak gerekir aksi halde hasta için uzun ve olumsuz bir süreç başlayabilir.
Hastanın aklında karın germe ameliyatı sonrasında göbek deliği ile ilgili de bir soru işareti olabilir. Göbek deliği ameliyat bölgesinde olduğu için göbek deliğine de ameliyat sırasında işlem uygulanmaktadır. Ameliyat sonrası göbek deliğinin iyileşmesi için 1 hafta beklemek yeterlidir ancak 1 hafta sonrasında da takip etmek gerekir. Eğer olumsuz bir durum gözlenirse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulabilir.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası Hastaları Nasıl Bir İyileşme Süreci Bekliyor?
Karın germe ameliyatı yaklaşık olarak 3-3.5 saat süren bir operasyondur ancak karın yüzey alanı büyükse bu saat 4 saate çıkabilmektedir. Eğer sarkıklar daha küçükse bu mini karın germe ameliyatı ile halledilebilir. Mini karın germe ameliyatı ise yaklaşık bir buçuk saat süren küçük bir işlemdir.
Karın germe ameliyatı sonrası oluşabilecek en riskli iki komplikasyon enfeksiyon ve kanamadır. Bundan dolayı ameliyattan sonraki süreçte hasta çok dikkatli olmalı, doktorun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalı, ani hareketlerden uzak durmalı ve doktorun önerdiği şekilde pansumanını yapmalıdır. Zaten ameliyat sırasında ekstra bir kanama durumu söz konusu olursa doktor bunun için çeşitli ilaçlar verecek ve enfeksiyon riskinden korunmak için antibiyotik istemi yapacaktır. Ayrıca enfeksiyon oluşumunun en büyük tetikleyicisinin hijyen eksikliği olduğu bilinmeli, hem ameliyat bölgesinin hem de ellerin temizliği mutlaka sağlanmalıdır.
Karın germe ameliyatı sonrası iyileşme süresi ise ameliyat yapılan alanın büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebilir. Hastalar genellikle hastanede 1-2 gün yattıktan sonra taburcu edilir. Taburculuk sırasında ve sonrasında hastalardan ameliyat korsesi takmaları istenir. Ameliyat korsesi karın bölgesini şekillendirmeye yarayacak ve dış etkenlere karşı koruyacak bir üründür. Hastalardan hastanede kaldığı süre boyunca sürekli olarak yatmamaları, bazen yürüyüş yapmaları önerilir. Bu yürüyüş süresi ameliyattan yaklaşık olarak 3-4 saat sonra başlar. Hasta ilk zamanlarda birinin desteğiyle yürürken ameliyatın ertesi günü tek başına yürüyebilir. Ameliyat esnasında uygulanan genel veya lokal anestezinin etkisinden yitirilmesi ile birlikte hasta ağrılar yaşayabilir. Bu ağrıların hafif atlatılması için doktor ağrı kesici istemi yapacaktır. Karın germe ameliyatından sonra banyo yapmak için ise 2-3 gün beklenilmelidir. İlk 1 hafta dikişlerden tam olarak kaynaşmadığı için banyo yaparken sert su darbesi almamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca hapşırma, ıkınma, öksürme gibi eylemler can yakıcı olabilir. Bundan dolayı bu eylemlerden olabildiğince kaçınmalıdır. Karın germe ameliyatı sonrası hasta kendini iyi hissediyorsa ve ağır koşullarda çalışmıyorsa ameliyattan sonraki 7-10 haftalık sürede işine geri dönebilir. Hastanın kendini iyi hissetmediği durumlardan kaçınması büyük önem taşır.