Jinekomasti hastalığı erkeklerde görülen hormon, tümör, şişmanlık, beslenme bozukluğu, bazı ilaçlar, çeşitli kronik hastalıklar, hipertiroid ve uyuşturucu, alkol gibi çeşitli nedenlerden dolayı kaynaklanan kadınlarda görülen göğüs dolgunluğu ve hassasiyetinin yaşanması olarak özetlenebilir.
Jinekomasti hastalığı hormon dengelerinin yeniden kurulduğu özellikle ergenlik ve yaşlılık dönemlerinde görülen bir hastalıktır. Bundan dolayı ergenlik döneminde olan hastalar fiziksel görünümlerinin bozulmasından kaynaklı psikolojik sıkıntılar yaşamasının yanı sıra bu durumu sosyal hayatına da yansıtabilmektedir. Ergenlik döneminde jinekomasti hastalığına yakalanan kişiler arasında en çok merak edilen soru jinekomasti ameliyatının kaç yaşında olunabileceğidir.
Jinekomasti ameliyatı için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır ancak bu söylediğimiz her yaşta yapılabileceği anlamına da gelmemektedir. Jinekomasti ameliyatı için hastaların vücut gelişimlerini tamamlamış olmaları önemlidir yani kesin bir yaş söylemek gerekirse bu yaş en az 18 olacaktır. Bu operasyonu kişinin vücut gelişimi henüz tamamlanmamış olacağı için 18 yaş altı bireylere önermiyoruz. Ayrıca ergenlik döneminde görülen bazı jinekomasti vakaları vücut gelişimi tamamlanınca kendiliğinden de geçebilir.
Jinekomasti Ameliyatına Nasıl Karar Verilir?
Jinekomasti ameliyatına karar vermek için yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk olarak hastanın vücut gelişimini tamamlayıp tamamlamamasına bakılır. Jinekomasti hastalığı üç tipte incelendiği için ameliyat kararında hastanın hangi tip jinekomasti hastalığına sahip olduğuna dikkat edilir.
Birinci jinekomasti tipimiz meme dokusu ağırlıklı olduğu yani glandüler tip jinekomastidir. İkinci jinekomasti tipimiz yağ dokusunun ağırlıklı olduğu lipomatöz tip jinekomastidir. Üçüncü jinekomasti tipimiz ise her iki dokunun da bulunduğu mikst tip jinekomastidir. Hastanın hangi jinekomasti tipine sahip olduğunu anlamak için çeşitli teşhis yöntemleri bulunmaktadır.
Hastada jinekomasti hastalığının teşhisi ve ardından hangi tipine sahip olduğunu anlamak için ilk olarak fizik muayene gerçekleştirir ve hastanın hem özgeçmişi hem de aile öyküsü hakkında bilgi alınır. Hasta hastalıkla ilgili gözlemlediği bütün bilgileri burada doktor ile paylaşmalıdır. Fizik muayenede bilgi alınmasının yanı sıra meme dokusu da değerlendirilerek sistem kontrolleri yapılacaktır. Bunun ardından doktorun gerekli gördüğü bilgisayarları tomografi taramaları, manyetik rezonans görüntüleme taramaları, testis ultrasonu ve doku biyopsisi gibi görüntüleme teknikleri de hastaya uygulanarak tam teşhis sağlanacaktır. Kan testleri de yine rutin olarak gerçekleştirilmesi gereken testler arasındadır. Bu muayene ve tetkiklerin sonucuna bakılarak doktor hastalıkla ve tipiyle ilgili bir tanı koyacaktır. Jinekomasti hastalığında bütün tipler cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymamaktadır.
Jinekomasti için yaygın olarak kullanılan cerrahi yöntemler yağ alma işlemi olan liposuction ve cerrahi müdaheleyle ameliyat işlemidir. Çoğu jinekomasti vakasının da herhangi bir müdaheleye gerek duyulmadan iyileştiği bildirilmiştir. Ancak hastada jinekomasti hastalığı dışında tiroid, hipogonadizm, yetersiz beslenmeye bağlı olarak gelişen diğer hastalıklar veya siroz mevcutsa ilk olarak bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekir. Jinekomasti ameliyatının olunması için aranılan diğer şart budur. Jinekomasti hastalığına sahip olan kişilerde bu hastalık dışında jinekomastiyi tetikleyecek hastalık varsa önce bu hastalık ardından jinekomasti tedavi edilmelidir. Hastanın mevcut kullanımında jinekomastiyi tetikleyecek ilaçlar varsa doktor bu ilaçların kullanımını durdurabilir ve yerine başka ilaçlar istem edebilir.
Jinekomasti hastalığı kişide hormon dengesinin değiştiği ve yeniden düzenlendiği ergenlik döneminde eğer hastalık hormon dışında bir nedenden ortaya çıkarsa doktor ameliyat önerisi sunmadan önce durumun kendi kendine iyileşmesi için bir süre beklemeyi tercih edebilir. Bu süreç üç ila altı ay arasında periyodik bir tablo olarak sürmektedir. Bazı vakalar bu süreçte izlediğinde ameliyata gerek olmadan iki yıl içerisinde iyileşmiştir.
Son olarak jinekomasti hastalığı kişide hormon dengesinin bozulduğu yaşlılık döneminde ortaya çıkarsa doktor hastanın yaşına bağlı olarak ameliyatı önermeyebilir. Böyle bir durumda doktorun hasta için evde yapabileceği egzersiz veya beslenme düzenini değiştirmek gibi önerileri bulunabilir. Bu hastalığı tetikleyici hastalıkları varsa bu tetikleyici hastalıkları tedavi edebilir.
Jinekomasti ameliyatları güvenli ameliyatlardır. Doğru hasta seçiminin akabinde hastanın jinekomasti türü doğru şekilde belirlendiğinde etkin bir ameliyat ile jinkeomasti problemi geride bırakılabilmektedir. Jinekomasti problemi etkin çözümü olan bir problem olmakla birlikte sunduğu hızlı iyileşme ve kısa sürede sosyal hayata dönüş ile birçok hastanın rahatlıkla tercih ettiği uygulamalardan biri haline gelmiştir.