Botoks üst yüz bölgesinin kırışıklık tedavisinde altın standart bir uygulamadır. Uygulama yerleri alın, kaş arası ve göz kenarındaki (kaz ayakları) kırışıklıkların tedavisinde ve burun kenarı, dudak ve boyun da meydana gelen kırışıklıklardır. Ayrıca botoks terleme tedavisi amacı ile koltuk altı, el içi ve ayak tabanına da uygulanabilmektedir.
Botoks sanılanın aksine yılan zehiri değildir. Clostridium Botulinum isimli bir bakterinin ürettiği nörotoksindir. Bu toksin sinirin kasa temas ettiği bölgeyi etkiler. Sinir iletisi kasa gidemediği için kaslar çalışmaz. Bu sayede kırışıklık sebebi olan hareketleri ortadan kalkmış olur.
Botoks, özellikle yüzün üst kısmındaki kırışıklıkların yani, iki kaş arasındaki kırışıklıkların, alındaki yatay çizgilerin ve göz kenarındaki kırışıklıkların (kazayağı kırışıklıkları) yok edilmesinde etkilidir. Bu uygulama, kaşların 2/3 dış kısmının kaldırılmasında da etkilidir ve bu özelliği nedeniyle bayanlar tarafından tercih edilmektedir. Botoks yüzün üst bölümünde ki kırışıklıkların giderilmesinde uygulanan yöntemler arasında en sık başvurulandır.
Botoks yapılan bölgelerde kas aktivitesi olmaz bu nedenle kırışıklıklarda açılma ortaya çıkar. Ancak yüzün diğer kısımlarında mimik hareketleri kaybolmaz.
Botoks sadece güzelleşmek için kullanılmaz. Serebral palsi, göz tikleri ve şaşılığın tedavisinde ve sık olarak da migren tedavisinde kullanılmaktadır.
Tedavinin en belirgin yan etkisi enjeksiyon bölgelerinde minik şişlik ve kızarıklıkların oluşmasıdır. Bu şişlik ve kızarıklıklar en geç 1 saat içerisinde kaybolmaktadır. Hastaların yaklaşık %10’unda birkaç saat süren baş ağrıları gözlenebilir.. Botox’ un 20 yıllık kullanım sürecinde kaydedilmiş herhangi ciddi bir alerjik reaksiyon, şok ya da ölüm yoktur.
Botoks uygulamasını yaptıranlar genellikle anlaşılmasını istemezler. Bu yüzden doğal görüntüyü koruyacak şekilde kırışıklıkların yok olmasını sağlamak teknik olarak önem arz eder.
Ülkemizde şu an için botulinum toksin yani botoks maddesini içeren, Botox® ve Dysport® olmak üzere FDA onaylı iki marka vardır.
Genellikle alın, göz çevresi (kaz ayakları) ve kaş arasına uygulandığında olumlu sonuçlar alınmaktadır. Ayrıca boyun çizgileri, kaşların kaldırılması veya düşürülmesi, burun üzerindeki tavşan çizgileri, dudak üstündeki dikey çizgiler, dudak köşelerindeki somurtma çizgileri, burun ucunun kaldırılması gibi ileri uygulamalar da yapılabilmektedir.
Üst yüz için 10 yılı aşkın süredir kullanılan Botoks artık çene bölgesindeki gevşeme ve sarkmaları düzeltmek amacıyla da kullanılmaktadır.
Yüzde ayrıca masseter kasına, yüz ovalinin inceltilmesi ve diş sıkma şikayetini azaltmak amacıyla da uygulanabilir.
Botoks nörolojide istemsiz kas sertleşmelerini engellemede ve migren tedavisinde, gözde şaşılık tedavisinde, aşırı bölgesel terleme tedavisinde uzun yıllardır kullanılmaktadır.
Mimikleri sırasında kırışıklıkları oluşan, mimiksiz haldeyken de bu kırışıklıkların yer etmeye başladığı, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkese uygulanabilir. Uzman doktorlar tarafından yapılan uygulamalarda, uygulama alanında minimal değişiklikler dışında yan etki beklenmez.
Botoks uygulaması kararını mutlaka kişiyi ayrıntılı değerlendiren bir uzman hekim vermelidir. Kişinin asıl ihtiyacı nedir, kişi için en doğru uygulama botoks mudur, botoks yapılmasına engel olacak bir sağlık durumu var mıdır gibi sorular mutlaka cevaplanmalıdır. Bu koşulları sağlayan herkes botoks yaptırabilir.
Kalıcılık da kişiye göre değişir. Genellikle 4-6 ay arasında kalıcı olduğu söylenebillir. Yüz kaslarını daha fazla kullanan kişilerde etkinin daha kısa sürmesi doğaldır. Kişinin yaşı önemli olup, hasta ne kadar gençse sinir ucundaki blokaj o kadar hızlı çözülecek ve uygulama aralığı ortalama 4 ay olacaktır. Orta yaşta 6 aya çıkan bu süre ileri yaşta 8 aya kadar çıkabilir.
Bir ilaç olduğu için etkisi uzatılamaz.
Hiçbir krem botoksun yerini tutamaz. Botoks etkili kremlerde beklenen etki, kaslarda değil sadece ciltte incecik yüzeyel kırışıklıkların önlenmesi olabilir. Bu kremlerin botoks uygulaması sonrası kullanılması önerilebilir.
Botoks uygulaması sonrası ciltte herhangi bir iz, şişlik, kabarıklık, morluk veya kızarıklık oluşmaz. 10 dakika süren işlem sonrasında kişiler hiçbir şey olmamış gibi günlük hayatlarına devam edebilirler.
Botoks sonrası kişi aynaya baktığında, mimiksizken yüzünde sadece hafif bir aydınlanmış, dinlenmiş, tazelenmiş bir yüz görür. Sanılanın aksine botoks sonrası yüzde garip, şaşkın, donuk bir ifade oluşmaz. Botoks öncesi ve sonrası kıyaslaması, ayna karşısında mimik yaparken anlaşılır. Örneğin aynanın karşısına geçip kaş kaldırma (şaşırma) hareketi yapan kişi, öncesinde alnında yatay uzun çizgiler görürken, botoks sonrasında kaşlarını kaldırınca çizgilerin oluşmadığını görür.
Botoks asla yüzde şişlik yapmaz. Kaşların çok kalkması istenmiyorsa kalkmaz, bu durum tamamen tek bir noktaya botoks yapılması ile engellenebilir.
Botoks kişinin normal görüntüsünde bir değişikliğe yol açmadığından, kimse kimseye benzemez. Sadece kişi daha iyi görünen yani aslında birkaç sene önceki doğal görüntüsüne döner.
Özellikle genç yaşlarda tamamen kırışıklıkları önlemek amacıyla yapılan küçük dozlarda doğal botoks uygulaması yüzde ifade kaybı yapmaz, garip ya da anlamsız yüz ifadelerine neden olmaz.
Tabi ki! Erkeklerin de kasları var, mimikleri var, onlar da yaşlanıyor ve kırışıyor. Üstelik çoğu zaman kadınlara göre erkekler daha güçlü kaslara sahip olduklarından çok daha erken yaşlarda kırışıklıklar başlayabiliyor. Sadece erkeklere botoks yaparken, feminen bir görüntüden kaçınmak ve onların hayatın belli alanlarında bazı mimikleri kadınlardan daha fazla kullanmaya ihtiyaç duyduklarını göz önüne alarak çok daha dikkatli olmak gerekir.
Uygulama öncesinde grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonu olmamasına, aspirin gibi kan sulandırıcı bir ilaç kullanılmamasına dikkat edilmesi yeterlidir. Uygulama sonrasında da 4-6 saat süreyle başın dik tutulması, 24 saat alkol alınmaması ve 7 gün kadar kas gevşetici özelliği olan ilaçların kullanılmaması gerekir.
Hamile veya emzikliler, bazı kas hastalıkları veya kanama problemleri olanlar, tedavi yapılması istenilen bölgede uçuk ve benzeri deri hastalıkları olanlar botoks için beklemelidirler.
Botox’ un bazı kırışıklıkları yok edip başka yerlerde yeni kırışıklara neden olduğu tam olarak doğru değildir. Bu durum şöyle gerçekleşir; yatay çizgiler Botox sonrası yok olurken daha önceden var olan dikey çizgilerin göze çarpması bu izlenimi oluşmaktadır. Yani yeni olduğu söylenen kırışıklıklar zaten var olan fakat diğer çizgiler daha derin olduğu için göze batmayan çizgilerdir. Bir de hastanın isteğine bağlı olarak yapılan kaş kaldırma işleminde Botox uyguladığımızda yan alın çizgileri oluşabilmektedir. Bunun haricinde Botox’ un yeni kırışıklıklara neden olduğu bilgisi yanlıştır.
Messenger
Uzmana Sor
Şimdi Ara