Önemli olan çok sayıda değişikliklerdir. Vücut yapısına yönelik, bütün hastaların bacaklarında, cilt altı yağ dokusunda çoğalma ve nadir durumlarda kollarda da görülmektedir. Bu kalınlaşma nedeni ile ince bir üst gövdede, üst ve alt gövde arasında belirgin bir orantısızlık oluşmaktadır. Çoğu zaman hastalar alt gövdenin kendilerine ait olmadığı düşüncesine sahiptirler (“Alttaki ben değilim!”). Vücudun, bu bazen aşırı derecedeki değişikliği, hastalarda vücut görüntüsü ile ilgili büyük bir problem yaşanmasına ve bu nedenle büyük bir psikolojik yük haline gelmektedir.
Birçok vakalarda bacaklar o kadar genişliyor ki, yürürken uyluğun iç kısmında sürtünmelerden dolayı yaralar oluşabiliyor. Bunun çok fazla olması durumunda, diz iç kısmında oluşan yağ kabarıklıkları nedeni ile yürümekte bile kısıtlamalar söz konusu olabilmektedir.
Lipödemin bir diğer özelliği de, sadece hafif çarpmalar veya dokunmalarda bile tekrar tekrar ortaya çıkan morartılardır. Bu morartılara eğilim, en ufak kan damarlarının duvarlarının “sağlam olmamasının” sonucudur.
Lipödem ile Birlikte Ne türlü Şikâyetler Olur?
Özellikle ödemlerin vermiş oldukları rahatsızlıklar sıkıntı yaratmaktadır, yani “bacaklardaki toplanan su”. Gün içerisinde ayaklarda değil, fakat alt baldırın alt cilt dokusunda ödemler oluşmaktadır. Bunlar, kapilerin sıvıya yönelik geçirgenliğinin artmasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Hastalığın başlangıcında ödemler sabahları hiç veya nadir vardır, fakat akşamları belirgin bir şekilde görünmektedir. Özellikle sıcak mevsimlerde olmak üzere, uzun süre ayakta durma veya oturmalar ödemleri arttırmaktadır. Zamanla bu bulgu daha da kötüleşebilir; alt ve üst baldırlar gün boyu kabarıyor ve gece de incelmiyor. Bu su toplanmasından dolayı ağırlık ve gerginlik hissi olduğu gibi dokunma ve basınç ağrıları da oluşmaktadır. Basınç hassasiyeti icabında o kadar büyük olabilir ki, en ufak dokunmalar bile harikulade kötü hissedilebilinir.
Sürekli daha da kötüye giden görünüş, sürekli mevcut olan psikolojik baskıya neden olmaktadır. Hastalar haksız yere vücudun bu şekle gelmesinden kendilerini sorumlu tutuyorlar. Rejim ve spor gibi bütün önlemlere rağmen, bacaklarda ve kollardaki alt deri hacmi azalmamaktadır; ancak gövde inceleşebiliyor, bu da var olan orantısızlığı daha da kötüleştiriyor. Kendi gayretinin başarısızlığı, sürekli tekrarlayan moral bozukluklarına sebep oluyor. Bu da çok sayıda hastada yeme atakları olarak kendini göstermektedir. Yeme ataklarının neticesi ise kilonun daha da artması, bu da hastalık belirtilerini daha da kötüleştirmektedir. Psikoloji ayrıca da bacaklardaki sürekli tekrarlayan ağrılardan dolayı zorlanmaktadır. Şikâyetler hastalar tarafından genelde boğuk, basınçlı ve ağır olarak tarif edilmektedir. Uzun süre oturduktan veya ayakta durduktan sonra çok ağır olabilmektedirler; hastalar “bacakların çığırından çıkmak istediğini”, “parçalanacak” veya “içten patlayacakmış gibi” hissettiklerini veya “bacakların içinde beton” varmış gibi tarif etmektedirler.