Karın Germe Ameliyatı Sonrası Korse Kullanımı
Karın germe ameliyatı karın bölgesinden rahatsız olan kişiler için karnın kesilerek yeniden şekillendirilmesi amacı ile yapılan cerrahi bir operasyondur. Bu cerrahi operasyonu en çok yaptıran kişilerin sezaryen doğum sonrası karın sarkması şikayeti olan kadınlar olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca geçmişte aşırı kiloya sahip olanlar kilo verirken sarkmalar yaşamaktadır ve karın germe ameliyatı burada iyi bir seçenek olarak görülmektedir. Karın germe ameliyatında karın bölgesinin sadece dış bölgesine işlem uygulandığı, iç bölgesine girilmediği ve uğraşılan dokuların sadece sarkan dokular olduğu bilinmelidir.
Karın germe ameliyatında adından da anlaşılabileceği gibi amaç ameliyat sonrasında karnın gergin olmasıdır. Bundan dolayı doktorlar ameliyat sonrasında da hastanın belirli bir süre ameliyat korsesi takmasını istemektedir. Hastaların korse takmaları için gerekli olan süre ameliyattan sonraki ilk 3 hafta gece – gündüz yani aralıksız bir şekildedir. 3. haftadan sonra ise sadece gündüzleri takmak yeterlidir. Ayrıca hasta egzersiz yaptığı süre boyunca da bu korseye mutlaka takmalıdır.
Karın germe ameliyatından sonra korse takmanın hem karın bölgesini dış etkenlerden karşı korumak hem de karındaki düzlüğü sağlamak gibi faydaları bulunmaktadır. Korse karın germe ameliyatında en etkili şeydir ve korsenin ameliyattan sonraki ilk 3 hafta takılması gerekliliği karnın düzlüğünü etkileyecek ve fazla bir koruma alanı oluşturacak olmasındandır.
Karın germe ameliyatı sonrası korsenin ne zaman çıkarılacağı aslında kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ameliyat ile korse birbirinin tamamlayıcısı olduğu için korse takılması oldukça önemli ve gerekli olsa da hastalar korsenin fazla sıkması veya terletmesi gibi bahaneler sunarak kullanımından kaçmaya çalışmaktadır. Ancak korse ve ameliyat birbirini tamamladığı için korse takmamak hastaların en büyük hatası olacaktır.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Karın germe ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
1- Hastada ameliyat sırasında herhangi bir komplikasyon gelişmemiş ise ameliyattan 3-4 saat sonra yemek yemeye ve yürümeye başlayabilir ertesi günde taburcu olabilir.
2- Yukarıda da belirttiğimiz gibi korse ameliyattan sonra mutlaka takılması gereken bir tamamlayıcıdır.
3- Düz yatışlarda ameliyat bölgesinde bir gerginlik hissi yaşanır. Bu gerginlik hisssinin oluşmaması amacıyla hasta yatarken dizlerini karnına doğru çekmeli ya da yan yatmalıdır.
4- Ani kasılmaların, ağır yük kaldırmaların, ağır egzersiz yapmaların ve ani refleks ile yapılan hareketlerin karın içi basıncı arttırıcı etkisi olduğu bilinmelidir. Karın iç basıncının artması ise dikişleri zorlayabilir. Bundan kaçınmak için ameliyattan sonraki ilk 2.5-3 ay boyunca eğilirken dikkat etmeye, ağır egzersiz yapmamaya, ağır yük kaldırmamaya ve ani kasılmalardan kaçınmaya özen gösterilmelidir.
5- Ameliyattan sonra karın bölgesi bandajlarla sarılı olacaktır. Bandajlar çıkana kadar hasta banyo yapmamalı, bandajların çıkmasının ardından banyo yapmalıdır. Eğer korse kullanımı tercih edilmişse hastanın ameliyattan sonraki gün banyo yapmasında herhangi bir sakınca yoktur. Sadece banyo esnasında sert su darbelerine karşı karın bölgesini koruması gerekir.
6- Karın germe ameliyatı esnasında karın kaslarına müdahalede bulunulmuşsa hastanın ameliyattan sonraki ilk hafta altı hafta egzersiz yapması önerilmemektedir. Ameliyattan sonra hafif tempolu yürüyüşler yapılmasında sakınca yoktur.
7- Karın germe ameliyatı içeride normal dikiş dışarıda ise eriyen dikiş atılan bir ameliyattır. Dikiş izlerinin görüntüsünü azaltmak amacıyla dıştaki iplerin erimesi ile birlikte hastaya yara yeri iz kremlerinin kullanılması önerilmektedir. Karın germe ameliyatlarından sonra 2 ay boyunca günde 1-2 kez kullanılan kremlerin etkisinin olduğu gözlemlenecektir.
8- Son olarak hasta ameliyattan sonraki süreçte tam iyileşme için 3 ila 9 ay arasında beklemesi gerektiğini unutmamalıdır. Operasyondan sonra cilt iyileşmesi 10-15 gün, karın şekillenmesi 3-4 ay sürer. 6. aydan sonra vücudun son şeklini alması beklenir.
Hasta yukarıda anlattığımız önerilere uyarsa ve korse kullanımına özen gösterirse hızlı bir şekilde iyileşmenin yanı sıra istediği görünüme kavuşacaktır.